U podnoza gory Ben Nevis polozona jest gorzelnia whisky Ben Nevis. Zostala ona zalozona w 1825 r. i nadal pracuje. Do produkcji 'wody zycia' (tak tlumaczy sie pochodzenie slowa whisky) pobiera wode z jednego z najbardziej czystych brytyjskich zrodel. Za dwa funty mozna obejsc caly zaklad z przewodnikiem, dowiedziec sie jak jest produkowany napoj oraz dostac na zakonczenie bezplatna probke (miesci ona ze dwa lyki).
Proces produkcji whisky opisalem w relacji z wizyty w Dublinie. Przypomne, ze podstawowe roznice sa dwie - szkocka whisky destylowana jest 2 razy (irlandzka - trzy, a amerykanski bourbon - raz), a suszenie ziarna odbywa sie w dymie, co nadaje szkockiej whisky charakterystczny smak.
Wiecej szczegolow na stronie www.bennevisdistillery.com
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz